Artículo

Estamos trabajando para incorporar este artículo al repositorio
Consulte el artículo en la página del editor
Consulte la política de Acceso Abierto del editor

Abstract:

Feasting was an important aspect of the domination strategy designed by the Inca Empire in the provinces. Hospitality banquets were the setting for negotiations between Cuzco and the annexed populations. Consumption of food and drink played a fundamental role in these feasts. In this paper we present the first study of organic residues recovered from ceramic vessels from the archaeological site of Fuerte Quemado-Intihuatana (Catamarca, Argentina), an important settlement of the Collasuyu province. Earlier functional studies proposed that these vessels were used to store and serve food and drink in commensal contexts. Results from this preliminary molecular study support this hypothesis because all the containers yielded organic residues. Chemical and isotopic studies suggest that food and different kinds of beers were held in these containers during festive events. © 2017

Registro:

Documento: Artículo
Título:Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina
Autor:Lantos, I.; Orgaz, M.; Panarello, H.O.; Maier, M.S.
Filiación:Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos aplicados a la Química Orgánica (UMYMFOR), Departamento de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Intendente Güiraldes 2160, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, C1428EGA, Argentina
Universidad Nacional de Catamarca, Escuela de Arqueología, Avenida Belgrano 300, Campus Universitario, San Fernando del Valle de Catamarca, Provincia de Catamarca K4700, Argentina
Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Geocronología y Geología Isotópica (INGEIS), Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Pabellón INGEIS, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, C1428EGA, Argentina
Palabras clave:Drink; EA-IRMS; Elemental analysis-isotope ratio mass spectrometry; Feasting; Food; Gas chromatography–mass spectrometry; GC-MS; Inca; Organic residues
Año:2017
Volumen:14
Página de inicio:580
Página de fin:590
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031
Título revista:Journal of Archaeological Science: Reports
Título revista abreviado:J.Archaeol. Sci. Rep.
ISSN:2352409X
Registro:https://bibliotecadigital.exactas.uba.ar/collection/paper/document/paper_2352409X_v14_n_p580_Lantos

Referencias:

  • Amuedo, C., Las conexiones entre las prácticas mortuorias de infantes y los alimentos. La materialidad y los significados generados en el movimiento cotidiano (2012) Las Manos En La Masa. Arqueologías, Antropologías E Historias de La Alimentación En Suramárica. Corintios 13, Córdoba, pp. 667-692. , M.P. Babot M. Marschoff F. Pazzarelli
  • Biwer, M.E., VanDerwarker, A.M., Paleoethnobotany and ancient alcohol production: a mini-review (2015) Ethnobiology Lett., 6, pp. 28-31. , http://ojs.ethnobiology.org/index.php/ebl/article/view/378, (doi:)
  • Bray, T., Inka pottery as culinary equipment: food, feasting, and gender in imperial State design (2003) Lat. Am. Antiq., 14, pp. 3-28
  • Bray, T., Ritual commensality between human and non-human persons: investigating native ontologies in the late pre-Columbian Andean world (2012) J. Anc. Stud., 2, pp. 197-212. , http://journal.topoi.org/index.php/etopoi/article/view/20/102, (doi:)
  • Bray, T., Jennings, J., Bowser, B.J., The Role of Chicha in Inca State Expansion, in: Drink, Power, and Society in the Andes (2009), pp. 108-132. , University Press of Florida Gainesville, FL; Bruch, C., Exploraciones arqueológicas en las provincias de Tucumán y Catamarca (1911) Revista del Museo de La Plata, 5 (19)
  • Calderari, M., Williams, V., Re-evaluación de los estilos cerámicos del noroeste argentino (1991) Comechingonia, 9, pp. 75-95
  • Carrizo, J.A., Cancionero Popular de La Rioja (1942), Baiocco y Cía Buenos Aires; Coates, W., Ayerza, R., Fatty acid composition of llama muscle and internal fat in two Argentinian herds (2004) Small Rumin. Res., 52, pp. 231-238
  • Cobo, B., Historia del Nuevo Mundo, Biblioteca de Autores Españoles (1964), Ediciones Atlas Madrid; Colombini, M.P., Modugno, F., Organic Mass Spectrometry in Art and Achaeology (2009), Wiley Chichester; Colombini, M.P., Giachi, G., Modugno, F., Pallecchi, P., Ribechini, E., The characterization of paints and waterproofing materials from shipwrecks found at the archaeological site of the Etruscan and roman harbour area of Pisa (Italy) (2003) Archaeometry, 45, pp. 659-674
  • Colombini, M.P., Giachi, G., Modugno, F., Ribechini, E., Characterisation of organic residues in pottery vessels of the Roman age from Antinoe (Egypt) (2005) Microchem. J., 79, pp. 83-90
  • Coplen, T.B., Brand, W.A., Gehre, M., Groning, M., Meijer, B., Toman, B., Verkouteren, New guidelines for δ13C measurements (2006) Anal. Chem., 78, pp. 2439-2441
  • Copley, M.S., Bland, H.A., Rose, P., Horton, M., Evershed, R.P., Gas chromatographic, mass spectrometric and stable carbon isotopic investigations of organic residues of plant oils and animal fats employed as illuminants in archaeological lamps from Egypt (2005) Analyst, 130, pp. 860-871
  • Cremonte, M.B., Otero, C., Gheggi, M.S., Reflexiones sobre el consumo de chicha en épocas prehispánicas a partir de un registro actual en Perchel (Dto. de Tilcara, Jujuy). Relaciones de la Sociedad Argentina de Antropología (2009), 34. , https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3322880, (doi:); D'Altroy, T.N., State Goods in the Domestic Economy: The Inka Ceramic Assemblage (2001) Empire and Domestic Economy, pp. 242-264. , T.N. D'Altroy C.A. Hastorf Kluwer Academic Press New York
  • D'Altroy, T.N., Hastorf, C.A., The distribution and contents of Inca State storehouses in the Xauxa region of Peru (1984) Am. Antiq., 49, pp. 334-349
  • Dietler, M., Alcohol: anthropological/archaeological perspectives (2006) Annu. Rev. Anthropol., 35, pp. 229-249
  • Dillehay, T.D., El colonialismo inka, el consumo de chicha y los festines desde una perspectiva de banquetes políticos. Boletín de Arqueología PUCP; No. 7 (2003) (2012), http://revistas.pucp.edu.pe/index.php/boletindearqueologia/article/view/1998, (doi:); Dudd, S.N., Regert, M., Evershed, R.P., Assessing microbial lipid contributions during laboratory degradations of fats and oils and pure triacylglycerols absorbed in ceramic potsherds (1998) Org. Geochem., 29, pp. 1345-1354. , http://dx.doi.org/10.1016/S0146-6380(98)00093-X, (doi:)
  • Eerkens, J.W., GC–MS analysis and fatty acid ratios of archaeological potsherds from the western great basin of North America (2005) Archaeometry, 47, pp. 83-102
  • Evershed, R.P., Organic residue analysis in archaeology: the archaeological biomarker revolution (2008) Archaeometry, 50, pp. 895-924
  • Figueroa, G.G., Dantas, M., Recolección, procesamiento y consumo de frutos silvestres en el noroeste semiárido argentino. Casos actuales con implicancias arqueológicas. La Zaranda de Ideas (2006), 2, pp. 35-50. , http://www.lazaranda.org.ar/revistas/2/la-zaranda-N2.pdf#page=32, (doi:); Folch, J., Lees, M., Sloane Stanley, G.H., A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues (1957) J. Biol. Chem., 226, pp. 497-509. , http://www.jbc.org/content/226/1/497.full.pdf?sid=f01dad5b-686c-48d3-ace4-d8f4d41cd1a3, (doi:)
  • Gentile, M., Chiqui: Etnohistoria de una creencia andina en el Noroeste Argentino (2001) Bulletin de I´Institut Francais d´Études Andines, 30, pp. 27-102
  • Giovannetti, M., Spina, J., Páez, M.C., Cochero, G., Rossi, A., Espósito, P., En busca de las festividades del Tawantinsuyu: Análisis de los tiestos de un sector de descarte de El Shincal de Quimivil (2013) Intersecciones en antropología, 14, pp. 67-82. , http://ref.scielo.org/kr9m37, (doi:)
  • Goldstein, D., Coleman Goldstein, R.C., Williams, P.R., Jennings, J., Bowser, B.J., You are what you drink: a sociocultural reconstruction of pre-Hispanic fermented beverage Use at Cerro Baúl, Moquegua, Peru (2009) Drink, Power, and Society in the Andes, pp. 133-166. , University Press of Florida Gainesville, FL
  • Gómez, B.A., Rodríguez, D.C., Careaga, V.P., Siracusano, G., Maier, M.S., Direct inlet mass spectrometry for a rapid characterization of indigo in lipidic and proteinaceous matrices (2016) Microchem. J., 125, pp. 21-28
  • Gonfiantini, R., Standards for stable isotope measurements in natural compounds (1978) Nature, 271, pp. 534-536
  • González, L.R., Tarragó, M.N., Vientos del sur: El valle de Yocavil (Noroeste Argentino) bajo la dominación incaica. Estudios atacameños (2005), pp. 67-95. , http://dx.doi.org/10.4067/S0718-10432005000100004, (doi:); Greco, C., Marchegiani, M., Palamarczuk, V., Tipologías estilísticas e inferencias funcionales de objetos cerámicos en momentos tardíos del Noroeste Argentino (2012) En Las Manos En La Masa. Arqueologías Y Antropologías de La Alimentación En Suramérica, P. Babot, F. Pazzarelli Y M. Marschoff (Eds.). Corintios 13, Córdoba, pp. 505-526. , M.P. Babot F. Pazzarelli M. Marschoff
  • Greene, F., Arboles, cultura e identidades colectivas en San Pedro de Atacama. Chile (Memoria para optar al título profesional de Antropóloga Social.). Facultad de Ciencias Sociales, Escuela de Ciencias Sociales, Departamento de Antropología Universidad de Chile, Chile (2003); Hart, J.P., Urquhart, G.R., Feranec, R.S., Lovis, W.A., Non-linear relationship between bulk δ13C and percent maize in carbonized cooking residues and the potential of false-negatives in detecting maize (2009) J. Archaeol. Sci., 36, pp. 2206-2212
  • Hastorf, C.A., The effect of the Inka State on Sausa agricultural production and crop consumption (1990) Am. Antiq., 55, pp. 262-290
  • Hastorf, C.A., Andean luxury foods: special food for the ancestors, deities and the élite (2003) Antiquity, 77, pp. 545-554
  • Hayashida, F.M., Ancient beer and modern brewers: Ethnoarchaeological observations of chicha production in two regions of the North Coast of Peru (2008) J. Anthropol. Archaeol., 27, pp. 161-174
  • Henrickson, E.F., McDonald, M.M.A., Ceramic form and function: an ethnographic search and an archeological application (1983) Am. Anthropol., 85, pp. 630-643
  • Karlovich, A., El Canto del Chiqui: texto y contexto. Guaca (2005), 1, pp. 21-32. , http://sisbib.unmsm.edu.pe/bibvirtualdata/publicaciones/guaca/n2_2005/a02.pdf, (doi:); Kriscautzky, N., Análisis de los restos de Fauna y Flora recuperados en las excavaciones del sector I. Yacimiento Cerro de la Ventanita, Fuerte Quemado-Santa María. Revista de Ciencia y Técnica. Universidad Nacional de Catamarca (1986), 1, pp. 1-16; Kriscautzky, N., Arqueología del Fuerte Quemado de Yokavil, Catamarca (1999), Publicación de la Dirección Provincial de Cultura San Fernando del Valle de Catamarca; Laffey, A.O., The Residues of Power: Women, Chicha, and Agency in the Middle Horizon Andes c. AD 600–1100 (2015) Ceramic Analysis in the Andes, pp. 83-101. , I. Druc Deep University Press Wisconsin
  • Lafone Quevedo, S.A., Viaje a los Menhires e Intihuatana de Tafi y Santa María en octubre de 1898 (1904) Revista del Museo de La Plata XI, pp. 123-128
  • Lamarque, A.L., Maestri, D.M., Grosso, N.R., Zygadlo, J.A., Guzmán, C.A., Proximate composition and seed lipid components of some Prosopis (leguminosae) from argentina (1994) J. Sci. Food Agric., 66, pp. 323-326
  • Lamarque, A.L., Maestri, D.M., Zygadlo, J.A., Guzmán, C.A., Chemical evaluation of Geoffroea decorticans seeds as source of oil and protein. Grasas y Aceites (2000), 51, pp. 241-243. , http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/418/435, (doi:); Lantos, I., Spangenberg, J.E., Giovannetti, M.A., Ratto, N., Maier, M.S., Maize consumption in pre-Hispanic south-central Andes: chemical and microscopic evidence from organic residues in archaeological pottery from western Tinogasta (Catamarca, Argentina) (2015) J. Archaeol. Sci., 55, pp. 83-99
  • Lantos, I., Careaga, V., Bonifazi, E., Castellanos Rodríguez, D., Maier, M.S., New insights into the characterization of lipids in pre-Hispanic ceramics by mass spectrometry techniques (2017) Technart 2017. Presented at the Technart 2017, Bilbao
  • Leibowicz, I., ¿Una chichería en la Quebrada de Humahuaca? El caso de Juella, Jujuy, Argentina. Intersecciones en antropología (2013), 14, pp. 409-422. , http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=179531063028, (doi:); Logan, A.L., Hastorf, C.A., Pearsall, D.M., “Let's drink together”: early ceremonial use of maize in the Titicaca basin (2012) Lat. Am. Antiq., 23, pp. 235-258
  • Maier, M.S., de Faria, D.L.A., Boschín, M.T., Parera, S.D., Characterization of reference lipids and their degradation products by Raman spectroscopy, nuclear magnetic resonance and gas chromatography-mass spectrometry (2005) ARKIVOC, 12, pp. 311-318. , http://www.arkat-usa.org/get-file.php?fileid=19772, (Archive for Organic Chemistry). (doi:)
  • Maier, M.S., Faria, D.L.A., Boschín, M.T., Parera, S.D., Bernal del Castillo, M.F., Combined use of vibrational spectroscopy and GC–MS methods in the characterization of archaeological pastes from Patagonia (2007) Vib. Spectrosc., 44, pp. 182-186
  • Malainey, M.E., Przybylski, R., Sherriff, B.L., Identifying the former contents of late precontact period pottery vessels from western Canada using gas chromatography (1999) J. Archaeol. Sci., 26, pp. 425-438
  • Malpass, M.A., Alconini, S., (2010) Distant Provinces in the Inka Empire: Toward a Deeper Understanding of Inka Imperialism, , University of Iowa Press Iowa City
  • Marchegiani, M., Palamarczuk, V., Reynoso, A., Las urnas negro sobre rojo tardías de Yocavil (Noroeste argentino): reflexiones en torno al estilo. Boletín del Museo Chileno de Arte Precolombino (2009), 14, pp. 69-98. , http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-68942009000100005&lng=es&nrm=iso, (doi:); Martínez, J., Pueblos del Chañar y el Algarrobo: Los Atacamas en el Siglo XVII., Colección de Antropología. Dirección de Bibliotecas, Archivos y Museos, Santiago de Chile (1998); Martínez Marín, A.L., Pérez-Hernández, M., Pérez Alba, L., Gómez Castro, G., Carrión Pardo, D., Metabolismo de los lípidos en los rumiantes. REDVET, Revista electrónica de Veterinaria (2010), 11, pp. 1695-7504. , http://www.veterinaria.org/revistas/redvet/n080810.html, (doi:); Menacho, K.A., Etnoarqueología y estudios sobre funcionalidad cerámica: aportes a partir de un caso de estudio. Intersecciones en Antropología (2007), pp. 149-161. , http://dx.doi.org/10.4067/S0717-73562005000200003, (doi:); Mintz, S., Du Bois, C., The anthropology of food and eating (2002) Annu. Rev. Anthropol., 31, pp. 99-119. , http://www.jstor.org/stable/4132873, (doi:)
  • Miyano, J.P., Lantos, I., Ratto, N., Orgaz, M., Animales e Incas en el Oeste Tinogasteño (Catamarca, Argentina) (2017) Lat. Am. Antiq., 28, pp. 28-45
  • Moore, J.D., Power and drink (2013) Rev. Anthropol., 42, pp. 3-14
  • Morton, J.D., Schwarcz, H., Paleodietary implications from stable isotopic analysis of residues on prehistoric Ontario ceramics (2004) J. Archaeol. Sci., 31, pp. 503-517
  • Murra, J., El tráfico de mullu en la costa del Pacífico. Formaciones Económicas y Políticas del Mundo Andino. Instituto de Estudios Peruanos (IEP) (1975), 1, pp. 255-267; Nielsen, A., Las chullpas son ancestros: Paisaje y memoria en el altiplano sur andino (Potosí, Bolivia) (2010) El Hábitat Prehispánico. Arqueología de La Arquitectura Y de La Construcción Del Espacio Organizado, pp. 329-349. , M. Albeck M. Scattolin M. Korstanje Editorial Universidad Nacional de Jujuy San Salvador de Jujuy
  • Orgaz, M., Chicha y aloja. Inkas y autoridades locales en el sector meridional del valle de Yocavil - Catamarca - Argentina. Surandino Monográfico, Prohal Monográfico, segunda serie 2 (2012), pp. 1-38. , http://www.filo.uba.ar/contenidos/investigacion/institutos/ravignani/prohal/surandino2/surandino2_articulos.html, (doi:); Orgaz, M., Un estudio funcional de las estructuras del sector local-V- del sitio de Fuerte Quemado-Intihuatana. Revista del Museo de Cachi. Estudios Antropología Historia. Nueva Serie (2014), 2, pp. 75-97; Orgaz, M., Kriscautzky, N., Estructuras funerarias en el sito de Fuerte Quemado-Intihuatana. Sus implicancias en los estudios acerca de las estrategias del estado Inka en el sector meridional del Valle de Yocavil-Catamarca-Argentina (2012) Actas Del XVIII Congreso Nacional de Arqueología Chilena. Valparaiso, Chile, pp. 285-295
  • Orgaz, M., Ratto, N., Estrategias De Ocupacion Incaica Al Sur Del Tawantinsuyu (Tinogasta, Catamarca, Argentina): La Apropiacion De Paisajes Sagrados Y La Memoria Social. Ñawpa Pacha (2015), 35, pp. 217-235; Otero, C., Una recorrida estilística por la Quebrada de Humahuaca: modalidades de producción cerámica prehispánica y actual. Estudios Sociales del NOA (2006), 9, pp. 177-215; Parker, B.J., McCool, W., Indices of household maize beer production in the Andes (2015) J. Anthropol. Res., 71, pp. 359-400
  • Piñeiro, M., Manejo de Recursos y Organización de la Producción Cerámica en Rincón Chico. Catamarca. Relaciones de la Sociedad Argentina de Antropología XXI (1996), pp. 161-185. , http://www.saantropologia.com.ar/textos/manejo-de-recursos-y-organizacion-de-la-produccion-ceramica-en-rincon-chico-catamarca/, (doi:); Regert, M., Bland, H.A., Dudd, S.N., Bergen, P.F.V., Evershed, R.P., Free and bound fatty acid oxidation products in archaeological ceramic vessels (1998) Proc. R. Soc. London, Ser. B, 265, pp. 2027-2032
  • Reynoso, A.D., Arqueoastronomía en Rincón Chico (Catamarca, Argentina): monumentos del tiempo, monumentos de encuentro en el valle de Yocavil. Anales Nueva Época (2003), 6, pp. 127-161. , http://hdl.handle.net/2077/3258, (doi:); Rosso, C.N., Las celebraciones indígenas desde una perspectiva etnobotánica histórica: el caso de los mocovíes de la Reducción San Javier durante el siglo XVIII. Chungará (2015), 47, pp. 645-657. , http://dx.doi.org/10.4067/S0717-73562015005000049, (doi:); Rowe, J.H., An introduction to the archaeology of Cuzco. Papers of the Peabody Museum of American Archaeology and Ethnology (1944), 27; Ruiz Huidobro, O., Descripción geológica de la hoja 11e, Santa María, provincias de Catamarca y Tucumán. Boletin Servicio Nacional Geológico y Minero (1972), 134, pp. 1-65; Saignes, T., Borrachera y Memoria. La experiencia de lo sagrado en los Andes (1993), Hisbol-IFEA La Paz; Schiffer, M.B., The influence of surface treatment on heating effectiveness of ceramic vessels (1990) J. Archaeol. Sci., 17, pp. 373-381
  • Shimada, I., (2015) The Inka Empire. A Multidisciplinary Approach, , University of Texas Press Austin
  • Skibo, J.M., Pottery Function, a Use-Alteration Perspective (1992), Plenum Press New York; Sonnerup, R.E., Quay, P.D., McNichol, A.P., Bullister, J.L., Westby, T.A., Anderson, H.L., Reconstructing the oceanic 13C Suess effect (1999) Glob. Biogeochem. Cycles, 13, pp. 857-872
  • Spangenberg, J.E., Jacomet, S., Schibler, J., Chemical analyses of organic residues in archaeological pottery from Arbon Bleiche 3, Switzerland - evidence for dairying in the late Neolithic (2006) J. Archaeol. Sci., 33, pp. 1-13
  • Sternfeld, G., La organización laboral del Imperio Inca. Las autoridades locales básicas., Iberoamericana Vervuert. ed. Madrid-Frankfurt (2007); Tarragó, M.N., González, L.R., Arquitectura social y ceremonial en Yocavil, Catamarca. Relaciones de la Sociedad Argentina de Antropología (2004), 29. , http://www.saantropologia.com.ar/wp-content/uploads/2015/01/Relaciones%2029/14%20Tarrago-Gonzalez.pdf, (doi:); Tarragó, M.N., González, L., Corvalán, P., Doro, R., Manasiewicz, M., Peña, J., La producción especializada de alimentos en el asentamiento prehispánico tardío de Rincón Chico, provincia de Catamarca. Cuadernos INAyPL (1999), 18, pp. 409-427; Valdez, L., Y la tradición continúa: la alfarería de la época inka en el valle de Ayacucho, Perú. Boletín de Arqueología PUCP (2002), 6, pp. 395-410. , http://revistas.pucp.edu.pe/index.php/boletindearqueologia/article/viewFile/1858/1793, (doi:); Vázquez, C., Maier, M.S., Parera, S.D., Yacobaccio, H., Solá, P., Combining TXRF, FT-IR and GC–MS information for identification of inorganic and organic components in black pigments of rock art from Alero Hornillos 2 (Jujuy, Argentina) (2008) Anal. Bioanal. Chem., 391, pp. 1381-1387
  • Williams, V., El imperio Inka en la provincia de Catamarca. Intersecciones en antropología (2000), 1, pp. 55-78. , http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=179514528004, (doi:); Williams, V., Villegas, M.P., Gheggi, M.S., Chaparro, M.P., Hospitalidad e intercambio en los valles mesotermales del noroeste argentino. Boletín de arqueología PUCP (2005), 9, pp. 335-373. , http://revistas.pucp.edu.pe/index.php/boletindearqueologia/article/view/1717, (doi:); Woodbury, S.E., Evershed, R.P., Rossell, J., Griffith, R., Farnell, P., Detection of vegetable oil adulteration using gas chromatography combustion/isotope ratio mass spectrometry (1995) Anal. Chem., 67, pp. 2685-2690

Citas:

---------- APA ----------
Lantos, I., Orgaz, M., Panarello, H.O. & Maier, M.S. (2017) . Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina. Journal of Archaeological Science: Reports, 14, 580-590.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031
---------- CHICAGO ----------
Lantos, I., Orgaz, M., Panarello, H.O., Maier, M.S. "Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina" . Journal of Archaeological Science: Reports 14 (2017) : 580-590.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031
---------- MLA ----------
Lantos, I., Orgaz, M., Panarello, H.O., Maier, M.S. "Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina" . Journal of Archaeological Science: Reports, vol. 14, 2017, pp. 580-590.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031
---------- VANCOUVER ----------
Lantos, I., Orgaz, M., Panarello, H.O., Maier, M.S. Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina. J.Archaeol. Sci. Rep. 2017;14:580-590.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031